• Welkom
  • Palingbier
  • Het vissen
  • 9e Visserman
  • Electric Eel
  • Meer
    • More child
Weisleatstrjitte 5, 8621 BA Heeg
+31653493909
freerkv@gmail.com


Op weg om de fuiken te gaan legen.


Vaak al voor de zon op komt trekt de beroepsvisser nog eenzaam de friese meren over. Met op de achtergrond van de ronkende motor, het kabbelende water en het gezang van de vogels die ontwaken en iedereen een goede morgen toe roepen.




De eerste fuik.


Wat zal vandaag weer brengen. De eerste fuik geeft vaak al een goed beeld hoe de dag zal verlopen.


Het blijft nog altijd "vissen".


Alles in de bun, kan het uitzoeken beginnen.



Het gene dat ik meeneem zijn snoekbaars, wolhandkrabben, kreeftjes en natuurlijk paling. Alles dat nog niet groot genoeg is en de andere vissen mogen weer verder zwemmen. 


Als ze slim zijn duiken ze meteen diep in het water want een visser word altijd achtervolgt door hongerige vogels. 

Grote snoeken zijn super sterk.


Ze maken gaten in de fuiken.

Hierdoor ben je dan je vangst kwijt en je moet reperaties aan het netwerk doen. 


Als er te veel gaten in zitten neem ik de fuik mee naar huis en kijkt mijn vader het net helemaal na en maakt hem weer zo goed als nieuw.

Netten spuiten.


Als de netten vies zijn vang je minder vis en worden ze loodzwaar. Daarom is het belangrijk om ze schoon te spuiten.

 


Vis tellen



Als ik alle fuiken heb gehad tel ik mijn vis en geef ik deze door aan ons registratiesysteem


Netten drogen


Als ik de heen weg netten omhoog gehangen heb om te drogen moeten die op de terug weg weer naar beneden.


Drogen zo af en toe werkt goed tegen algen groei. 

De beroepsbinnenvisserij in Friesland is Unique 


Ik Freerk Visserman ben nog 1 van de 12 beroepsbinnenvissers in Friesland. In Friesland is de beroepsbinnenvisserij goed georganiseerd. De Friese bond van binnenvissers geeft visvergunningen uit aan 12 beroepsbinnenvissers (2020). Iedere beroepsvisser in Friesland heeft zijn eigen gebied en quotum om te vissen en kan op deze manier zijn gebied ook beheren. Dit is een uniek systeem dat nergens anders in Nederland zo is georganiseerd.


Uit de palingvisserij haaldende Friese vissers tot 2009 ongeveer 80% van het inkomen. De palingstand liep in jaren .... echter terug met

name vanwege de blokkade die de paling bij de uittrek en intrek tegenkwam: de gemalen en sluizen. Sinds 2009 is er een landelijk vangstverbod, op dit moment 3 maanden (September,Oktober en November) per jaar. Dit zijn de maanden wanneer de palingtrek op gang komt en de meeste paling wordt gevangen. De dalende inkomsten heeft de meeste vissers gedwongen om op een andere

manier inkomsten te genereren.

 

In 2010 hebben wij als "Friese bond" een alternatief gezocht voor het vangstverbod. Dit heeft in 2011 geresulteerd in een proef (decentraal aalbeheer) met een gequoteerde visserij op paling waardoor het gehele jaar door kan worden gevist. Het quotum is vastgesteld aan de hand van de vangstopgave uit 2010 (met het vangstverbod). Het voordeel van decentraal aalbeheer, vissen met een quotum is dat je de vangsten over het hele jaar kan uitspreiden. Je kan dus op paling vissen op het juiste moment en daarnaast je bijvangsten (snoekbaars en wolhandkrab) beter benutten. Wolhandkrab (een relatief nieuwe soort) wordt vanaf September gevangen en is een serieuze nieuwe bron van inkomsten geworden voor de beroepsbinnenvisserij. In 2012 konden wij doorgaan met het decentraal aalbeheer en op een evenwichtige manier paling vangen, gedoceerd  op de jonge (rode) aal in het voorjaar en zomer, en de volwassen schieraal in September tot December. De Friese binnenvissers zorgen op deze manier voor een gezonder aalbestand en voor betere mogelijkheden voor de opgroeiende jonge (rode) aal.


Door rechtstreekse verkoop van paling en snoekbaars aan restaurants en particulier probeer ik mijn inkomsten te verbeteren en ons verhaal te vertellen. De beroepsbinnenvisserij heeft niks te verbergen. Wij willen bereikbaar zijn voor u en vertellen wat voor prachtig Ambachtelijk en Historisch beroep wij hebben. We laten u daarnaast graag proeven welke heerlijke producten wij in Friesland produceren en nemen u graag mee langs de fuiken.  

Ambachtelijke

Slagerij Wierda

Bovenkant pagina